«Τίποτα- τίποτα δε μας σταματά…»! Αυτό είναι το σύνθημα που ταιριάζει στην φετινή προσπάθεια μας, της αναβίωσης του πατροπαράδοτου καρναβαλιού του χωριού μας! Ούτε οι καταρρακτώδεις βροχές των ημερών , ούτε οι πάμπολλες περιπτώσεις ιώσεων της εποχής που άφησαν αρκετά παιδάκια στο σπίτι τους δεν μας στάθηκαν εμπόδιο και έτσι πλήθος κόσμου κατέκλυσε την πλατεία και τους δρόμους του χωριού για να παρακολουθήσει την παρέλαση αυτοσχέδιων αρμάτων και τα σκωπτικά δρώμενα, να γευθεί τα σαρακοστιανά και την παραδοσιακή φασολάδα που ετοίμασαν οι γυναίκες, να χορέψει και να διασκεδάσει.

Οι ηλικιωμένοι θυμούνται ότι η Καθαροδευτέρα ξεκίναγε το πρωί με τον ήχο του τούμπανου (ενίοτε και του κλαρίνου) που καλούσε τον κόσμο στον συνεορτασμό. Συμμετείχαν όλοι… Από τους σπιτικούς φούρνους (σήμερα δυστυχώς ελάχιστοι έχουν διασωθεί) έπαιρναν στα χέρια λίγο κάρβουνο και μουντζούρωνε ο ένας τον άλλον. Διότι η μουντζούρα θεωρείτο αντιβασκανικό μέτρο. (Το έθιμο αυτό του «μουντζουρώματος» διατηρείται αυτούσιο σήμερα στην Νέδουσα της Αλαγονίας από όπου και προέρχονταν και οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού μας που έφεραν το όνομα «Χανδρινός» και μετά τις πυρκαγιές του Ιμπραήμ του 1826, ή επέστρεψαν εκεί ή μετοίκησαν στην Καλαμάτα).

Μασκαρεμένοι με αυτοσχέδιες μάσκες γύριζαν όλοι τα σπίτια του χωριού ξεκινώντας η κάθε παρέα από τη γειτονιά της. Αυτή η κυκλική πομπή (ο «Αγερμός») αργότερα γινόταν με τα αυτοσχέδια άρματα και το γαϊτανάκι (όπως το παρουσιάσαμε και εμείς φέτος) και κατέληγε σε ένα ανοιχτό χώρο (συνήθως στα Πλατάνια), όπου όλοι έτρωγαν, έπιναν, αντάλλασαν ευχές και χόρευαν!

Στο τέλος της ημέρας στην πλατεία του χωριού έκαιγαν το ομοίωμα του «μακαρονά»! Αυτόν δηλαδή που «έσκασε» από τα πολλά ζυμαρικά και λόγω της απληστίας του πρέπει να τιμωρηθεί… Η φωτιά που ανάβεται για το κάψιμο του μακαρονά συμβολίζει την Ευφορία και τον ερχομό της Άνοιξης! Με το κάψιμο του μακαρονά θεωρούσαν ότι πετύχαιναν την εκδίωξη του κακού και την προαγωγή της βλάστησης. Αξίζει να επισημανθεί ότι το έθιμο αυτό, όπως και άλλα δρώμενα της αποκριάς, έγιναν αποδεκτά και ενσωματώθηκαν άμεσα στην θρησκεία μας , ως η τελευταία «ανεμελιά» πριν την Σαρακοστή (που πλέον ήρθε)! Διότι ακριβώς η Σαρακοστή θα είναι η περίοδος ψυχικής και σωματικής κάθαρσης μέχρι την Λαμπρή!

Το «κάψιμο του μακαρονά» την Καθαρή Δευτέρα είναι το κατ’ εξοχήν παραδοσιακό έθιμο του Χανδρινού – Μεσσηνίας και τραβούσε πάντοτε το ενδιαφέρον κόσμου και από τα γύρω χωριά της Πυλίας. Την όλη ετοιμασία είχε αναλάβει ως ειδικός, ο μπάρμπα Νίκος Δαρσακλής! Σε βαθύ γήρας και κλινήρης δεν συμμετείχε φέτος στη γιορτή! Ο Πολιτιστικός μας Σύλλογος τον τίμησε για την πολυετή προσφορά του στο καρναβάλι μας, παραδίδοντας στην κόρη του Βούλα, ένα μετάλλιο με το λογότυπο μας.

Ευχαριστούμε τον μπάρμπα Λάκη Σπυρόπουλο που μας έφτιαξε φέτος τον μακαρονά (και από ότι φαίνεται θα είναι ο άξιος συνεχιστής του μπάρμπα Νίκου), την Νίκη Κότσιρα που ετοίμασε την φασολάδα και τις υπόλοιπες γυναίκες του Σύλλογου Χιλιοχωρίων που συμμετείχαν, το χορευτικό του Βασίλη Νικητόπουλου καθώς και τον Κώστα Αποστολόπουλο που πρόσφερε το εξαιρετικής ποιότητας κρασί του.

Τέλος ευχαριστούμε όλα τα νεαρά παιδιά του Χανδρινού που συμμετείχαν στο καρναβάλι και έδειξαν με το χιούμορ, την εφευρετικότητα και τη διάθεση που διαθέτουν, ότι η διοργάνωση αυτή θα καθιερωθεί ως θεσμός.

Καλή Σαρακοστή σε όλους

Εκ του Δ.Σ.

Απολάυστε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την Καθαρά Δευτέρα.