Εχθές το μεσημέρι, φίλοι και συμπολίτες, συνόδεψαν στην τελευταία του κατοικία (στο νεκροταφείο Πύλου) τον σπουδαίο εκδότη Δημήτρη Ν. Παπαδήμα που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών.
Ο Δημήτρης Παπαδήμας γεννήθηκε στην Πύλο το 1924 όπου και αποφοίτησε από το γυμνάσιο. Ήταν σχεδόν 12 χρονών στα περιβόητα «σταφιδικά» γεγονότα του 1935 και σαν παιδί θυμόταν τη καταστολή της μεγάλης αγροτικής εξέγερσης και το ανελέητο κυνηγητό των πρωταγωνιστών της που ακολούθησε. Στην διάρκεια της ιταλογερμανικής κατοχής έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση ως ΕΠΟΝίτης. Ο μεγαλύτερος αδελφός του Βασίλης είχε πλούσια δράση και εκτελέστηκε μαζί με τους 200 την Πρωτομαγιά του 1944 (δίπλα στους συντοπίτες του: τον σπουδαίο Κουβελιώτη, τον Κουτσουμπό και τον Γκότση). Ο Δημήτρης διώχθηκε και αυτός και φυλακίστηκε από το 1945 ως το 1946 στις φυλακές του Αλεξανδράκη στην Καλαμάτα και έπειτα στην Ακροναυπλία. Από το 1948 ως το 1951 ήταν εξόριστος στην Μακρόνησο.
Αργότερα ασχολήθηκε με τα προβλήματα του βιβλίου σε όλο το φάσμα της παραγωγής του και έλαβε ενεργό μέρος στον επαγγελματικό κλαδικό συνδικαλισμό, από όλες τις δυνατές θέσεις και με ευρεία στήριξη των συναδέλφων του. Με τη δράση του, σε όλη τη διάρκεια της ζωής του προασπίστηκε τα βιβλιοπωλεία, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες της αγοράς και την ενιαία τιμή του βιβλίου.
Ήδη από το 1953 εργαζόταν στο παλαιοπωλείο του Νότη Καραβία ως υπάλληλος. Το 1960 άνοιξε το δικό του βιβλιοπωλείο στην οδό Ιπποκράτους 23. Το 1962 πραγματοποίησε την πρώτη του φιλολογική έκδοση, την «Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Λογοτεχνίας» του Γκίλμπερτ Μάρρεϊ, καθηγητή των Ελληνικών στην Οξφόρδη. Έκτοτε οι εκδόσεις Παπαδήμα ξεκίνησαν την έκδοση βιβλίων κλασικών και ανθρωπιστικών σπουδών, την οποία και συνεχίζουν απρόσκοπτα μέχρι τις ημέρες μας.
Το 1976 οι Εκδόσεις Παπαδήμα εξασφάλισαν τα δικαιώματα από τον εκδοτικό οίκο B. G. Teubner Leipzig και έχουν κυκλοφορήσει τους βασικότερους κλασικούς Έλληνες και Λατίνους κλασικούς συγγραφείς. Το 1978 ο εκδοτικός οίκος μετακόμισε στην οδό Ιπποκράτους 8, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα ( Και εκεί βγήκε η φωτογραφία μου μαζί του πριν ακριβώς 2 χρόνια!).
Το 1976 εκλέχτηκε πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών-Βιβλιοπωλών Αθηνών (ΣΕΒΑ) επί τρείς συνεχείς θητείες, πρώτος σε ψήφους στο ΔΣ, αντιπρόσωπος στις ανώτερες επαγγελματικές οργανώσεις και μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) επί μια 25ετία, και από το 1998 ως το 2002 Ά αντιπρόεδρος. Υπήρξε αντιπρόσωπος του κλάδου επί σειρά ετών στην ΟΕΒΕΑ, στη ΓΕΣΕΒΕ, μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΒ και αντιπροεδρός της. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος, το 1954, του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πύλου «ΤΟ ΝΑΒΑΡΙΝΟ»,μέλος του ΔΣ και επί σειρά ετών πρόεδρος αυτού. Μάλιστα επί προεδρίας του τιμήθηκε ο σύλλογος με έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών. Από το 1960 υπήρξε μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Μορφωτικής Εκδρομικής Λέσχης (ΕΜΕΛ). Το 1978 επί προεδρίας του στο Σύλλογο Βιβλιοπωλών εγκαινιάστηκε η πρώτη»Γιορτή βιβλίου» στην Κηφισιά και το 1982 η πρώτη Εκθεση βιβλίου στην Κύπρο. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις βιβλίου στην Ευρώπη.
Το 2012 ο Δ. Παπαδήμας κυκλοφόρησε «Το Οδοιπορικό ενός εκδότη» (το οποίο και μου χάρισε με αφιέρωση). Από τη συζήτηση μαζί του είχα καταλάβει πως ήταν ένας ανθρωπος πολύ εργατικός, με λατρεία για το καλό βιβλίο και για την ιδιαίτερη πατρίδα του, ένας γνήσιος πατριώτης που δούλεψε για την υπόθεση της «Εθνικής Συμφιλίωσης», ένας άνθρωπος «Κεφάλαιο» για την Πυλία και για την Ελλάδα! Αθάνατος στη μνήμη μας!!!

IMG_20160408_095841