Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χανδρινού «Ο Μαντάς» έχει τις ρίζες του στην εποχή του μεσοπολέμου. Στο μακρινό 1927 που είναι και το έτος της ίδρυσής του με πρωτοστάτη τον Στέλιο Σπυρόπουλο, όταν πέραν της αξιόλογης θεατρικής ομάδας, δημιουργήθηκε και ανεξάρτητη ποδοσφαιρική ομάδα που έφερε το όνομα «Ο Μαντάς».
Μεταπολεμικά, τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, υπερίσχυσε ο αθλητικός φορέας του εν λόγω συλλόγου με πρωτοστάτες τους Νίκο Καραμπάτσο και Φώτη Καραμπάτσο και τον αείμνηστο ιατρό Ηλία Καραμπάτσο. Με αποκορύφωμα το 1970 όπου η ανεξάρτητη ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού «Α.Ο. ΜΑΝΤΑΣ» απέκτησε καταστατικό.
Ο πολιτιστικός φορέας του χωριού τις δύσκολες εποχές των μεταναστεύσεων έδρασε κυρίως μέσα από τον «Σύλλογο Απανταχού Χανδριναίων» με πρωτοστάτες τον Νίκο Δαρσακλή και Νίκο Σωτηρόπουλο, τον Στρατηγό Νίκο Στασινόπουλο, τον Γιάννη Τζιάκα και πολλούς άλλους. Αργότερα με τον Λεωνίδα Κότσιρα, τον Ηλία Ζόμπολα, τον Βασίλη Γκούρο και άλλους, για να φτάσουμε στα μέσα της δεκαετίας του ’80 που ξαναλειτούργησε ο πολιτιστικός-εξωραϊστικός μας σύλλογος με τον Τάκη Χριστόπουλο. Έπειτα δε, στη δεκαετία του ’90 και του ’00 πορεύτηκε με πρόεδρο τον Γιάννη Παγάνη.
Από το 2007 μέχρι και το 2012 (όταν και δημιουργήθηκε το σημερινό καταστατικό του συλλόγου μας) ο αποκλειστικός πολιτιστικός φορέας του χωριού μας ήταν ο Χανδριναϊκός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος. (Ο ιδρυθείς το 1982 Χανδριναϊκός Π.Σ. ήταν και η φυσική συνέχεια του αθλητικού ομίλου «Α.Ο. ΜΑΝΤΑΣ»).
Σκοπός του σημερινού διοικητικού συμβουλίου και όλων των μελών του «Μαντά» είναι, η σε συνεργασία με τους υπόλοιπους ενεργούς συλλόγους του χωριού μας, η ΠΡΟΒΟΛΗ και ΑΝΑΔΕΙΞΗ του ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ – ΧΙΛΙΟΧΩΡΙΩΝ – ΠΥΛΙΑΣ (συμπεριλαμβανομένων των οικισμών του, ΠΛΑΤΑΝΟΒΡΥΣΗ και ΚΑΛΑΜΑΚΙ), καθώς και η προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων του.